Friday, 17 September 2010

Cinta & Agama


agama mengajar kita tentang cinta , menerangkan kepada kita jalan cinta dan kasih sayang, agama juga menjelaskan kepada kita tentang siapa yang harus kita cintai dan bagaimana kita harus bercinta. cinta mempunyai banyak jalan dan cara, jalan yang biasanya dan selamanya dipenuhi duri,rintangan, sungguh sulit dan memerlukan kemahuan serta pengorbanan yang besar.

jika mencintai seseorang maka ia memerlukan perjuangan serta kesungguhan dalam menempuhi jalan cinta hingga sampai ke akhirnya. semua orang yang berkasih pasti tidak mahu kalau cintanya dibahagikan kepada dua atau diberi pada orang lain. cinta dan kasih sayang juga harus dicurahkan seluruh dan sepenuhnya pada yang dicintai itu.

oleh itu, hanya cinta Allah sahajalah yang harus dicintai, yang disembah, di puja, dan yang bertakhta didalam hati kita.

namun cinta Ilahi memiliki batas-batas yang tidak boleh dilanggar dan mempunyai hak-hak yang perlu ditunaikan . Abu Yazin Al-Bustani berkata "adalah bohong orang yang mendakwa cinta kepada Allah tetapi tidak menjaga batas-batasnya dan juga hukum-hukumnya." batas yang disebut ialah beramal kerana Allah , sesuai dengan ajaran-ajaran-Nya menunaikan segala kewajiban serta menjauhi larangan -Nya.

1 comment: